bannerdezsoili0

Pluginokról, magyarul segéd szűrőkről, picit bővebben:A PhotoFiltre Studio képszerkesztő programhoz, általában PSP pluginokat használunk. Ugyan van pár kifejezetten hozzá szerkesztett és igazított, de alapjában véve, mindegyik valamelyik másik szerkesztőhöz készült. Ezért nagyon oda kell figyelni, melyiket használjuk, és melyiket nem. Van olyan, amelyiktől összeesik a programunk, és előfordulhat, hogy kimegy az egész szerkesztőnk, szétesik tőle. Ennek a kellemetlenségnek az elkerülése érdekében, próbáljunk csakis olyan pluginokat bele tenni, amiket korábban már ajánlottak neves szerkesztők és kifejezetten ezekhez a programokhoz állították be. Mindég megbízható helyről töltsük le őket, lehetőleg ellenőrzött, biztonságos módon. Ezen az oldalon, be fogok neked mutatni pár, általam is használt plugint, azért, hogy könnyebben el tudj igazodni közöttük. Hiába használjuk olyan sokat őket, elfelejtjük melyik, milyen effekteket tud, és csak akkor rögződhet ez igazán bennünk, ha néha egy kis szamárvezetőt megnézünk. Nos, ha elfogadod tőlem, akkor ezt a kis útbaigazítást annak szánom.


A pluginok nem mások, mint segédszűrők. A szűrők menüpont kiegészítőjeként működnek, így előtte nézzük meg, az alap szerkesztőben, elkészíthető-e az, az effekt, amit mi előállítani szeretnénk, vagy sem. Ha ténylegesen nem, akkor nyúljunk a pluginokhoz. A legtöbb plugin, nem kezeli rendesen a rétegeket. Ezeket úgy kell használni, hogy elkészítünk egy alapképet, majd megkezeljük a pluginnal, és mentjük másként png képnek. Azért png-nek, mert ez a formátum őrzi meg a legszebben a színeket. Majd a vissza nyíllal ismét visszaállítjuk az alapot és máris megyünk a következő réteget is megkezelni vele, természetesen más és más alap beállításban. Újra mentjük, és a vissza nyíllal visszaléptetünk, majd ismét megyünk a szűrőkbe a pluginunkhoz, beállítását követően újra effekt és mentés. Ezt végezzük el mindaddig, amíg az előre megtervezett rétegeket le nem mentettük. Akkor alulról, a képböngészőnk segítségével felhúzzuk a rétegeinket és máris készen lesz a több rétegű képünk. Elkezdhetjük csilizni, vagy tisztítani az egészet ízlésünknek megfelelő módon.


Általában akkor szoktam a formákat, alapokat rátenni, amikor már készen van a segédszűrőkkel való szerkesztési folyamat, de ezt lehet egyszerűbben is úgy, hogy a pluginozás előtt, kijelöljük poligon késsel, majd kijelölés inverzre kattintva a képnek azt a részét fogjuk csak kezelni, ahová az effektet szántuk. Ha az utólagos mintázást választod, akkor előtte, a megfelelő nagyságban rendesen meg kell szerkeszteni áttetsző alapra a képedet, majd alulról szépen ráhúzni a rétegekre és egyesíteni külön-külön az előző réteggel. Akár egyik, akár másik módszert használod, ugyan azt a hatást éred el vele. Nekem az utólag felhozottal tetszik jobban, de kétség kívül több munkával jár. Néhány plugin esetében, precízebb és biztosabb munka is. Például a havazósnál, vagy csillagok előállításánál, nem annyira fontos, miután a hópelyhek nem fognak jelentős nyomot hagyni, egy esetlegesen kihagyott részecskén. Ám, ha fény effekteket használunk, vagy valamilyen komolyabb színben és fényben, mintázatban, vagy netán dimenzióban is képünket megváltoztatót, akkor bizony ügyelni kell nagyon a precizitásra, hiszen a kijelölés pontatlanságával, az egész képünket el tudjuk rontani. A rétegenkénti mentés módszerét kell használni az Alien Skyn pluginok legtöbb belső menüjében is, különben elfeketedik a réteged, hiszen azok sem bírják a rétegekben való munkát. Érdemes minden plugint így használni, mert sokkal szebb és arányosabb felületet tudsz előállítani ezzel a módszerrel. Picit megállnék, és elmondanám, hogy én nem csak a PhotoFiltre Studo képszerkesztővel szerkesztek ilyen módon, hanem a Jasc Pant Shop 9-el, és egyéb más képszerkesztőkkel is.


A pluginok telepítése egyszerű. Mindég készítek egy azonos nevű új mappát, amibe belehelyezem a plugin programjának fájljait. Legegyszerűbb, azokat telepíteni, amik exes fájlokat nem tartalmaznak. Helyezzük bele az azonos nevű mappába ,majd nyissuk meg a kommanderben a PhotoFiltre mappáját, azon belül a plugins mappát. A szokásos módon fogjuk az egerünk bal gombjával és behúzzuk, majd óvatosan, nehogy valamelyik másik mappába belecsússzon, elengedjük a fájlt. Ha exes fájl van benne, akkor rákattintunk és elkezdjük a telepítését. Amelyik regisztrációt kér, azokban helyes végrehajtani email címünk megadásával. Utólagosan, valahányszor újra telepítünk, a regisztrációs nevünk megadásával már egyből minden nehézség mentesen, telepedni is fog. Oda kell figyelni a telepítés irányának megadására, minden esetben választani kell a szerkesztőnk pluginos mappáját, és már csak akkor végezzük a telepítését, amikor azt meg is nyitotta. Ha véletlenül nem jelenik meg a szerkesztőnkben az adott szűrő, akkor érdemes átnézni a Kommandert, mert sok esetben fordul olyan elő, hogy nem a megadott irányt választotta magának, hanem egyből telepedik vagy a szerkesztőnk nagy mappájába, vagy a program filebe. Olyankor egyszerűen kihúzzuk mappástól a tálcánkra, majd megnyitva a pluginos mappát a helyére igazítjuk. Nagyon figyeljünk arra, hogy telepítéskor minden esetben legyen zárva a szerkesztőnk. Már csak a telepítést követően nyissuk meg és ellenőrizzük egy új lap felvételével a szűrő működését. Ha úgy látjuk, hogy nem érdemleges, miután külön mappába raktuk, egyszerűen kivesszük a szerkesztőnkből, és azzal már semlegesítettük is a működését. Figyelem!- Soha ne terheld túl a szerkesztődet egy-egy olyan pluginnal, amit csak egyszer használsz. A túlterhelés nem tesz neki jót, egyszerűen elkopik. Azt is tudni kell a PhotoFiltre Studo-ról, hogy nem egyszerű az újra telepítése. Vigyázzunk rá, hiszen egy remek magyar nyelven is elérhető képszerkesztő, de egyben érzékeny is. Ha a Windowsunk megjegyezte, már csak egy teljes újratelepítéssel lehet ismételten telepíteni a legtöbb esetben. A továbbiakban bemutatok pár plugint, remélem a segítségedre fogok lenni vele. Folyamatosan fogom feltölteni őket, így, ha azonnal nem találod valamelyiket meg, kérlek légy elnéző velem szemben, vagy emailben kérdezz meg.


Remélem tudtam segíteni, kellemes szerkesztést, jó munkát kívánok.


A legegyszerübb havazós plugin, amit szívesen használok és mindég szép effektet nyújt, a VanDerLee Adrenaline Snowflakes v1.00 (VDL Adrenaline) nevű plugin.Havazás beállítása:


Ennél arra kell ügyelni, hogy a havazás sűrűségét minden rétegnél be kell állítani, ez az első Amount nevű csúszka. Én általában 20-t használok, az se sűrű, se kevés. A második csúszkát nem kell mozdítani, hagyni kell 0-nál, a harmadik csúszkát a Size rang end nevűt, általában 20-on kell használni szintén, ez sem nem nagy, sem nem kicsi, a hópelyhek nagyságát tudod ezzel beállítani. A következő csúszka a Hardness, maradjon 100-on, és a Transparency 0-án, különben nem fog szépen látszani. A Bazic-Snow csúszkával kiválaszthatod a hópehely színét és különböző menüből választhatsz, attól függően, hogy valójában milyen effekteket akarsz elérni. Kísérletezgess vele, mert nem csak havazást, hanem szép textúrát, remek alapokat is lehet vele előállítani. A havazáshoz, a snow beállítást célszerű használni, az adja a legszebb effektet. A Random seed használata fogja biztosítani a hóesés mozgását. Evidens dolog, talán leírás nélkül is alap, hogy az első réteget az 1-el, a másodikat a 2-el, a harmadikat a 3-al kell készíteni. Ahhoz, hogy szépen hulljon a hó, legalább 8 rétegű képet kell szerkeszteni, és a fenti felsorolás szerint végrehajtani.


havazasdezsoili


Egy több pluginos keret szerkesztést szeretnék neked bemutatni, úgy, ahogyan én szoktam elkészíteni. Persze ez csak egy lehetőség, és nem is betanulandó dolog. Azért készítettem, hogy ez által is, be tudjak neked mutatni pár plugint.


Vegyünk egy átlagos alapképet. Most én egy sima fényképet vittem be a szerkesztőmbe.


pluginokdezsoili


keretezésnél tegyél rá egy 5 px-es arany szegélyt, majd vedd ki a pipát, és a pipettával kivett saját alapszínéből tegyél rá egy ízlésednek és képednek megfelelő szélességű keretet. Én most 70 px-t teszek rá.


plugindezsoili


plugindezsoili


Csapj rá a varázspálcáddal a 70 px-es keret alapodra, majd a kijelölés inverzre, menj be a szűrőkbe és válaszd ki a Tramages plugin, Wee Scraches almenüpontját. Ekkor fent és lent szépen arany szórás lesz rajta. Annak érdekében, hogy oldalt is szórt legyen, válasszuk a fenti menüsorból az elforgatás jobbra menüt, majd újra rákatt az üres részre a varázs pálcával és újra a Tramage pluginból a Wee Scraches almenüre.


plugindezsoili


Most körbe szort lesz a képed, és a felső menü, forgatás jobbra gombbal alap helyzetbe hozod. Válaszd a kijelölés téglalappal,a jobb menüsorból, úgy, hogy csak az alapszínes 70 px-es részed legyen kijelölve , vagyis, körbe az arany szegély mentén, majd a kijelölés inverzzel kapod ezt a lehetőséget meg. Bemegyünk újra a szűrők menüpontba és a Photo Swizzle menüben válasszuk a Prism almenüt. Ott állítsd 25-re a felső sávot, majd ok-d le. Ekkor kapsz egy tükörképet körben.


plugindezsoili


Majd menj vissza újra a szűrőbe, és most keresd meg a DSB flux plugin Gears almenüjét. A menüben a felső gears részt vedd le balra, 2-re, és az alsó sávot 25-re, ok-d le.


plugindezsoili


Még ezzel nincsen készen a keretünk. Kiveszed a kijelölést a rétegintéző segédeszközöddel. A nyilacskádra kattintva válaszd a polygon kijelölést. A kapott képednek a kereten lévő bal felső, és, jobb alsó részecskéjét is, külön- külön színezd át, az alábbiak alapján. Kijelölés, majd az inverz kivételét követően a festő ecsetemmel megadom neki ugyan azt az alapszínt, mint a keretnek.


plugindezsoili


Hagyom benne a kijelölést, visszamegyek a szűrőkbe és választom a texture plugint. Ott katt rá arra, hogy Canvas melletti kis nyilacska, ami beadja a mappáidat egyből.


plugindezsoili


Választod a Load texture, majd szépen felül végig keresed a szerkesztőd pluginos mappájában, a textilmántáid mappádat.


plugindezsoili


plugindezsoili


Arra katt, és megjelennek a belső textil mintáid. Ne ijedj meg, nem mutatja az alakját, csak psd formátumot.


plugindezsoili


Katt rá, fogad el, és máris készen az első. Most menj le és a jobb alsó sarkát ugyan úgy jelöld ki, fesd be, és a szűrő menükből vedd elő ugyan azt a textil mintát, és rakd rá. Mikor mind a két oldalon ezzel végeztél, akkor a varázspálcával katt a jobb felső sarokba, és jelöld ki, majd a szűrők textilmintái közül tegyél egy mintát, én most egy sima régi vásznat raktam rá. Ha van mintád, akkor ezt nem kell csinálni, de, ha üres mint az enyém volt, akkor szebb lesz egy mintával. Varázs pálcával katt a jobb alsó sarokba és végezd el ugyan úgy a textil minta ráhelyezését.


plugindezsoili


Ezzel majdnem készen lennénk, de még csicsázzuk egy kicsit, bemegyünk a szűrők menüpontba, és a leképzés menüből válasszuk a progresszív konturt. Lehetőség szerint állítsd be, én itt most 20-ra rakom, majd az előnézetben nézd meg és ok-d le. Most visszamegyünk a kép, külső keret menübe, és adok neki egy 5 px-s arany szegélyt, majd egy színes szegélyt, újra aranyat, és a paterms mappámból ismételten egy másik mintázatú, lehetőleg döröncös aranyat, amivel befejezzük a keretezésünket.


plugindezsoili


Remélem, megindítja a fantáziádat, hogy kísérletez a szűrőkkel, mert, ha kevésbé sikeres a szerkesztett képed, akkor is fel fogja dobni egy szép keret, amit te magad is meg tudsz csinálni, nem kell mástól levenni. Ime egy másik példa, ugyan azzal a DSB flux plugin Gears menüjével, amikor előtte egy sima csempézést használtam, és kezeltem vele meg,csak úgy, ahogyan az eredeti poziciója volt a pluginnak.


plugindezsoili


Használd egészséggel a leírásomat, sok örömöd teljen benne.