bannerdezsoili

oktato8

Fényjáték és egyéb csilizési technika a PhotoFiltre Studio képszerkesztő program segítségével.

Ezzel az oktató anyaggal, azok kérdéseire szeretnék választ adni, akik eljutottak a fényjáték, illetve szép csilizés igényéhez.

A már korábbi oktató anyagaimban ismertetett
technikával, elkészítettem a képemet, most
csilizésre, kis fényjátékra vár. Több módszert
is ismertetni fogok, remélem mindegyik a hasznodra
fog válni.Ahogyan én használom a fény - árnyék lehetőségeit, a szerkesztéseim folyamán.


Téglalappal kijelölöm a képem belső részét, a keretet kihagyva. Majd a szűrőkben megyek az Alien Skin Xenofex2 plugin, Constellation menüpontjára. Ezt csak alap kép esetében lehetséges használni, mert nem bírja a mi szerkesztőnkben a rétegeket el. Erről már beszéltem nektek a pluginokról bővebben anyagomban. Nos, ott választom a nekem tetsző kollekciót, ami mindég minimális szinten legyen, mert képes nagy és csúnya csillagokra, pöttyökre, így nézd esetleg meg, én milyenre állítottam most be, lent a randomnál, be tudod a mozgását állítani, a kis óraszerű beállítással, a csillagok elrendezését is tudod módosítani. Egy képnél, célszerűbb azon nem nagyon változtatni, mert akkor nem csillogós, hanem ugrálós lesz a képeden a sok csillag. Ám ez ízlés kérdése. Ezzel lehet a hurok segítségével bármilyen vonalat, formát kijelölni, én most az egészre teszek pár csillogó csillagot, de nem túl sokat. És csak a randommal fogok játszani.


kep1


kep2


kep3


Miután lementettük, a vissza nyíllal kivesszük belőle az előző csillagokat, marad a kijelölés és újra visszamegyünk a fenti pluginunkba, módosítunk a randomon, és újra mentjük 2. képnek. Legalább 3, 4 esetben tegyük ezt meg, ha szép képet akarunk szerkeszteni. Ha rólam akarsz példát venni, akkor elárulom, hogy 4 rétegűek az egyszerű csilis képeim. Ha animálok, 8 rétegnél kezdődik, de az maradjon egy másik oktató téma, ide nem illik most. Tehát 4 x végezzük el ezt a csillagozást.


kep4


Visszavonjuk a jelölést a nyíllal, majd a fenti képböngészőnkre kattintva, alulról behozzuk azt a mappát, amelyikbe a 4 képünket mentettük, vagy az asztalt, mint én, mert elárulom rossz szokásomat, én mindég mindent a asztalra mentek, amikor dolgozok, majd a kész terméket mentem mappába be.


kep5


Zárjuk a 2-es,3-as,4-es rétegeket, csak az 1-es rétegünk marad nyitva. Most ellenőrizzük a hatását, hogy minden a helyére került-e, úgy ahogyan akartuk, vagy korrigálni kellene rajta. Ezt úgy tesszük, hogy az eszközök menüpontban, az animált gifre kattintva, beállítjuk azt, mintha máris menteni szeretnénk a gif képünket, vagyis, 20-s mozgásra, és a már megtanult jelöléseket betesszük az adott helyekre. Az elő nézetben megnézzük, hogy jó helyre kerültek-e a csillagok.


kep6


Nos, nekem megfelel, most fogjuk a téglalap kijelölésünket és újra beillesszük a kép belsejébe, úgy, hogy a kerete ne lógjon bele. A keretét soha sem fényezem, mert előfordul, hogy olyan oldalra viszik el, már, ha tetszik valakinek a kép, ahol csillogós az alap. Ha nincsen stabil kerete, akkor csúnyán fog ugrálni rajta. Vigyázzatok a fényjátékra és a csilizésre, mert amennyi szépet, annyi csúnyaságot is lehet vele készíteni. Tehát kijelöltük az első réteget. Persze ennek is van pici titka, mert a kijelölés menüpontban, a progid az utóbbi kijelölést mindég megjegyzi, így már csak rákattintasz a kijelölés megjelenítésére, és máris ki lesz jelölve a képed. Alap programtól függ, mert van, akinek eleve meg is tartja a jelölését. Akinek nem, ott tudja visszarakni, nem kell újra jelölgetni, hiszen az soha sem lesz ugyan azon a helyen.


kep7


Rákattintunk a javító segédeszközünkre jobb oldalt, olyan, mint egy seprűcske, majd válasszuk a gamma mínuszt és a nyomást lehúzzuk teljesen balra. Fent majd attól függően használjuk a precíz, közepes, nagy, nagyon nagy lehetőségeket, hogy milyen részére akarunk árnyékot tenni a képnek. Itt szólok és figyelmeztetlek, hogy bár teljesen levettük az árnyék mélységét, az mégis erős lesz, mértékkel, aprócska mozdulatokkal bánj csak vele. Ha nem, elszáll az egész képed, és csúnya lesz nagyon. Minden csilizési folyamatnál ügyelj a mértékre, egyáltalán nem esztétikus egy-egy túl csilizett kép. Nos, akkor elkezdjük az első rétegnél, ebben az esetben én a nagyot használom és egy-egy árnyékot megengedő helyen, meghúzogatom, vagy pöttyözgetem vele.


kep8


Majd zárom a rétegeket, és megnyitom a második réteget, ennél is meghúzgálom, persze más részénél, de előtte nem felejtem el a kijelölését betenni, ne menjen az árnyékolás a keretébe bele. Majd zárom, és így tovább, amíg a 4. réteget is elláttam az árnyékkal. Ahol van árnyék, ott lennie kell fénynek is. Most visszafelé kezelem, de még óvatosabban, mert a szín plusz-nak még ettől is erősebb a hatása, és tényleg icike-picike óvatos mozdulatokkal teszek fényt oda, ahová kell, mindég más és más helyen rétegenként. Újra eljutottunk az első rétegig.


kep9


Amikor ezt befejeztem, ismételten ellenőrzöm a gif kép szerkesztésének elő nézetében, de nem mentem le, hiszen a képem még egyáltalán nincsen készen.


kep10


Most értünk el a csilizésünk nehezebb részéhez. Eddig megkapta a képünk az árnyékot és a fényt. Most fogjuk csilizni tovább a festékszórónk segítségével. A színt sárgára állítjuk, ha lehet élénk sárgára. Ezt úgy érjük el, ha rákattintunk a sárga lapra, amit már választottunk, és a jobb oldali csíknál megközelítjük a sárga világosabb fehér felé haladó egyik árnyalatát.


kep11


A nyomást levesszük balra, a sugarát jobbra, így ritkítva a szórás szemcséit, majd a nagyságát beállítjuk a legkisebbre, 3-ra, ezzel most rajzolni fogunk. A könyveim széleit, a hajlatokat, itt-ott belerajzolgatok, ahol a kép engedi. Ne aggódj, ha ez most így nem látszik, majd fog a végén. Majd nagyra veszem, és amekkora a felső karikám, mindég akkorára, picit engedek a szórás nyomásán, és rétegenként más- és más karikát szórok meg vele.


kep12


kep13


Úgy próbálom elkészíteni, hogy majd a négy rétegen, mindég más-és más helyen húzgáljam meg a vékonnyal, és más-és más pöttyöt szórjak be vele, lehetőleg egyforma sűrűn. Ha jól mocorog a fantáziánk, akkor akár más és más színeket is választhatunk rétegenként a szóráshoz, de csillogni a sajátjától, a fehértől és a sárgától fog, ezt ne feled! A színek világos, vagy sötétebb voltát, a kép jellege adja. Szépen szórd be, arányosan, nem ízléstelenül mind a 4 rétegedet te is, majd zárd és gyere vissza az elsőhöz, alapállásban. A szórást követően ismételten visszamegyünk a javító segédeszközünkhöz és válasszuk a gamma pluszt, majd a felső karikáimat, méretük szerint levéve szintén az erőségét minimálisra véve, megkezelem rétegenként más és más helyen. Ezzel a szórásunk átmegy egy sötét csillogó színbe. Különleges hatást ad az én képem esetében, ám ezt nem kell minden esetben alkalmazni, vigyázni kell a fénnyel, mert amilyen szépet lehet vele szerkeszteni, úgy csúfíthatjuk el vele a már szépen megszerkesztett képünket. Minden folyamat előtt, érdemes a rétegeket azok ellenőrzését követően lementeni. Ha valamit elszúrunk, akkor bátran dobhatjuk a kukába, hiszen a tálcáról fel tudjuk venni és folytatni onnan, ahol még tetszett a képünk.


kep14


Miután van egy gyertyánk, piciny mozdulatokkal meg kell mozdítani a lángját. Ehhez most, csak a maszatolást használjuk, abból is a legkisebb és legcsekélyebb fokozatot, és épp megérintjük, a 2.- 3.- 4. réteg felső szegélyét, középen, picit balra, picit jobbra. Nem húzzuk meg, csak rákattintunk az adott helyre. Gamma plusszal, már imitt-amott érintettük, tehát fény van, csak egy picit mozdítunk rajta. Mindég az adott kép diktálja a mozgatás lehetőségét. Természetellenes animálásokat soha se végezzünk. Egyébként az animált képeknél vigyázzunk a csilizéssel, mert vagy csilizni, vagy mozgatni, a kettőt együtt csak érzékkel hajtsuk végre.


kep150


Majdnem teljesen készen vagyunk, most adunk neki egy kis végső fényt. Ezt 2 féle képen lehetséges. Illetve sokféle képen, de ennél a képnek csak 2 féle lehetőségünk van, mert már amúgy is sok fényt alkalmaztam. Tehát, rétegenként szépen visszatesszük a kijelölést és először válasszuk a szűrőkből, az AAA Filter plugin AAA Options változatát. Ezzel bármilyen rossz képünket kipofozhatjuk. Itt is intek mindenkit a mérsékletességre. Az első rétegnél, a piros színt fogom picit jobbra húzni.


kep16


A második rétegnél válasszuk azt a bizonyos másik lehetőséget, amikor a szerkesztőn belül is változtatni tudunk és érhetünk el nagyon szép, szolid színjátékot úgy, hogy válasszuk a beállítások menüpontból a fényerő almenüpontot és a kontrasztot akár 10 %-al is jobbra húzhatjuk. Ezzel kitisztázzuk a képünket.


kep17


A harmadik rétegnél is visszatesszük a kijelölést, ezt ne felejtsük el. Újra válasszuk az AAA Filtre plugin, AAA Options változatát, és most a zöldet húzzuk kicsit jobbra.


kep18


Zárjuk, és megnyitjuk a negyedik rétegünket. Kijelölés beillesztése, majd vissza a pluginunkhoz. A kék esetében, én óvatosabb vagyok, mert ez a képem alapjába véve zöld. Természetesen mindég figyeljünk az alapszínekre, mert egy kék kép esetében, a zöld szín hozzáadásával, vagy elvételével kell majd odafigyelni. Tehát itt picit mozdítok csak a kéken, de máris egyensúlyozom a sárgával, vagyis fele-fele arányban, hiszen a kék és sárga keverése teljesen természetes módon is zöldet eredményez, csak egy más árnyalatban. Ezzel készen vagyok a képem fényezésével is.


kep19


Újra ellenőrzöm, ha megfelel, akkor akár menthető is azonnal. De, ha még csillagokat, vagy más elemeket szeretnék rátenni, akkor használom a pecsételőmet a jobb oldali menüsorból, vagy, ha rutinosabb vagyok, már alulról bármilyen fényes csillag, vagy egyéb dísz motívumot rá tudok helyezni, hiszen a képek ráhelyezését már vettük. A pecsételő használatát is. Amikor ilyen nagy felületen használom az Alien Skin plugin Constelations menüpontját, vagy a Sparkles plugint, már más csillagot nem használok, mert sok lenne. Esetleg egy-egy növekvő és csökkenő motívumot, de ez a kép azt sem engedi már meg, így mentem gifnek. Természetesen előtte megnézem a képem méretét, mint mindég, és soha sem hagyom a szélességét 600 px-nél nagyobbnak. Fontos, hogy a szélességére figyeljünk, a magassága nem annyira lényeges. Azért fontos, mert a legtöbb üzenő fal ennél nagyobb méretet nem engedélyez, tehát belevágnak a megszerkesztett képünkbe. Ha nagyobb, tessék beállítani, és utána menteni.


kep20


kep21


Remélem tudtam segíteni. Az anyagomat kérésre készítettem el. Ha a kérdést feltevők nem kaptak egyértelmű választ, akkor kérem, írjanak, és azonnal orvosolom az esetlegesen homályosabb részeket. Fogadjátok szeretettel.